home

Dokumenty, repotáže, články

> Dokumenty, repotáže, články > Databanka CyberMate EH25BD

CyberMate EH25BD

CyberMate EH25BD

V poslední době (psáno leden 2007) se v nabídce některých internetových obchodů objevilo externí pouzdro pro 2.5" pevný disk s vestavěnou čtečkou paměťových karet, rozhraním USB a možností kopírovat z karty na disk bez nutnosti připojení k počítači. Cena tohoto zařízení je velice zajímavá: pohybuje se okolo 1100Kč včetně DPH (je však nutno dodat vlastní disk). Údaje v nabídce obchodů i na stránkách výrobce jsou velmi kusé, chybí i základní údaje. Následující řádky popisují první dojmy ze setkání s tímto přístrojem. Nejsou uživatelským testem, jen pokusem doplnit informace, které jinde chybí.

1. Popis

Výrobcem přístroje je firma LC POWER, specializovaná na výrobu počítačových skříní, zdrojů a příslušenství. V nabídce našich obchodů často najdete její externí boxy pro disky 2.5" a 3.5". CyberMate EH25BD je jejich jediným výrobkem spojujícím čtečku karet s přenosným diskem.

Po otevření kartonové krabičky s barevným přebalem najdete:
- vlastní přístroj (pouzdro na pevný disk se čtečkou karet)
- napájecí zdroj 5V 1A (podobný jako pro mobily)
- mini CD s drivery
- návod k použití
- USB kablík (na straně databanky je mini konektor)
- koženkový obal (vlastně jen jednoduchý sáček)
- miniaturní křížový šroubovák

pod horním krytem

Přístroj příjemně překvapí svými rozměry - v půdoryse je jen o několik milimetrů větší než 2.5" harddisk, výška je 22mm. Tělo (rámeček) je vyrobeno z plastu, vnější povrch je matný, neklouzavý, tmavě šedý, na omak připomínající gumu. Přední a zadní panel jsou černé kovové výlisky, v předním panelu je rozměrné okno pro displej. Panely jsou uchycené každý čtyřmi miniaturními šroubky (asi tak M1) s křížovými hlavami. Po odšroubování spodního panelu se odhalí prostor pro pevný disk: nevejde se do něj nic než konektor a disk, který je fixován proti vysunutí z konektoru proužkem gumy přilepeným k zadnímu víku (disk se nešroubuje). Přístup k akumulátoru je zřejmě sejmutí předního víčka, kromě něj a displeje tam toho k vidění mnoho není.

levá strana

Sloty pro paměťové karty, přípojné body a ovládací prvky jsou umístěné po obvodu rámečku. Na spodní straně je napájecí konektor, LED pro kontrolu dobíjení a mini USB konektor. Vlevo jsou dvě kulatá tlačítka - vypínač a kopírování - které jsou jedinými ovládacími prvky přístroje. Vedle pak je slot pro karty SD, MMC a MS. Tlačítka nevyčnívají, jsou však poměrně velká a mají lehký chod a díky tomu hrozí nebezpečí nechtěného zapnutí databanky (a vybití akumulátoru). Nahoře je pouze slot pro CF a MD. Je velmi mělký, karta z něj vyčnívá. Vedení není precizní, vkládání karty je třeba věnovat pozornost. V pravém boku je pak další slot pro karty SM. Žádný ze slotů není nijak chráněn proti vniknutí nečistot.

Návod k použití je velmi strohý, nepopisuje instalaci disku do pouzdra a omezuje se na instalaci driverů v různých operačních systémech a formátování disku, chybí popis funkce. NIkde nejsou rovněž uvedeny žádné specifikace, rozsah provozních teplot ani jiné technické údaje. Zařízení vyžaduje na vloženém disku souborový systém FAT32 s velikostí oddílu do 32GB. Podporované systémy na spolupracujícím počítači jsou MS Windows 98/SE, ME, 2000, XP a MacOS 8.6. Na přebalu je uveden i system Windows NT, jedná se však o omyl - i když někteří výrobci vyvinuli pro svá zařízení podporu USB pro Win NT, není to tento případ. Uváděná minimální konfigurace počítače je Pentium 266 a 64MB RAM.

Hmotnost databanky s instalovaným diskem: 240g
Rozměry (š x v x h, v mm): 78 x 115 x 25

sloty pro karty, USB konektor a konektor pro napájení

2. Uvedení do provozu

Do pouzdra jsem instaloval 2.5" disk Seagate Momentus 40GB 5400ot/min s jedním oddílem formátovaným NTFS. Připojil jsem napájecí zdroj, červená LED vedle konektoru ohlásila nabíjení. Po zapnutí přístroje se rozzářilo modré podsvícení displeje a objevila se na něm škrtnutá ikona disku: přístroj nepoznal disk formátovaný NTFS. Připojil jsem USB kabel k počítači (stará PIII/800 s přídavnou USB2 kartou Kouwell, 500MB RAM, IDE disk Seagate 160GB) a operační systém Windows XP bez problému rozpoznal zařízení a automaticky nainstaloval příslušné drivery, aniž by bylo třeba vkládat dodané CD (výrobce však doporučuje provést aktualizaci driverů z CD). V seznamu dostupných paměťových zařízení přibyla čtyři písmena: tři pro jednotlivé čtečky karet a čtvrté pro NTFS oddíl disku, který byl normálně dostupný pro čtení i záznam. V tuto chvíli jsem tedy měl standardní čtečku a externí disk bez možnosti vzájemné spolupráce.

Zrušil jsem tedy (běžnými nástroji operačního systemu; k databance není dodávána žádná formátovací utilita) NTFS oddíl, vytvořil primární 32GB a zformátoval jej na FAT32. Na zbytku jsem pak vytvoril rozšířený oddíl s logickým diskem FAT32. Potom už z displeje databanky zmizelo přeškrtnutí disku a objevil se údaj o zbývající volné kapacitě - ovšem jen pro primární oddíl. Návod tvrdí, že přístroj podporuje více oddílů. Po zaplnění jednoho začne data kopírovat na další oddíl a na displeji se objeví u značky pevného disku dvojka. Druhý oddíl je samozřejmě také normálně dostupný přes USB jako externí disk.

Po vložení karty do příslušného slotu se na displeji objeví údaj o typu karty a množství dat na ní. No, a pak stačí stisknout tlačítko na boku a kopírování na vnitřní disk je zahájeno, přičemž na displeji je průběžně uváděn údaj o jeho postupu (progress bar a údaj v procentech).

3. A teď se podívejme, jak to funguje

Všechny údaje v následujícím textu se vztahují k výše uvedenému počítači a disku a ke kartě CF Sandisk Ultra II 1GB zaplněné 8MB velkými soubory RAW (celkem 958MB dat). Rychlosti přenosu byly měřené pro tyto soubory umístěné v jednom adresáři.

3.1 Ve spolupráci s počítačem

Po připojení USB kabelu se rozsvítí kontrolka nabíjení, z toho usuzuji, že je možné dobíjet databanku i přes USB. K rozpoznání zařízení a přiřazení písmen jednotlivým slotům a oddílům (napřed jsou písmena přidělena slotu CF, pak dalším dvěma, nakonec přijdou na řadu oddíly disku) dojde až po zapnutí databanky. Po odpojení databanky pomocí ikony pro bezpečné odpojení zařízení se databanka automaticky vypne.

3.1.1 Externí disk

Kapacita oddílu FAT32 je při formátování ve Windows omezena na 32GB. Pokud použijete další logické disky na rozšířeném oddíle nebo zformátujete část disku na NTFS, počítač tyto oddíly vidí a může s nimi pracovat. Rychlost přenosu dat při kopírování z databanky do počítače je cca 8.5MB/s. Ve starém (tak 4 roky) jednoúčelovém externím USB2 pouzdře byla rychlost přenosu pro stejný disk a počítač cca 11MB/s.

3.1.2 Čtečka karet

Čtení z karty CF do počítače je stejně rychlé jako čtení z disku: cca 8.5MB/s. Moje stará čtečka Hama ze supermarketu zvládá za stejných podmínek jen 6.4MB/s.

3.2. Samostatně

Samostatně má databanka jen jednu funkci: zkopírování karty na disk. Kopírování můžete jen spustit a pak čekat a pozorovat postup kopírování - není možné činnost přerušit, není k dispozici žádná kontrola, kolik se toho na disk skutečně zkopírovalo, není možné zapnout jakoukoliv formu ověření správnosti kopírování dat (kontrolní součty). Navíc podsvícení displeje se rozsvítí při zapnutí databanky a není možné jej regulovat či vypnout ani v případě, že je přístroj napájen z vnitřního akumulátoru, takže akumulátor je zbytečně vybíjen. Podsvícení je ale realizováno jedinou modrou diodou LED, takže jsou možná mé obavy zbytečné a vypnutí podsvětlení by dobu provozu nijak podstatně neprodloužilo.

Databanka vytvoří v kořenovém adresáři podadresář CARDS, při každém kopírování karty (stisknutí tlačítka pro kopírování, pokud je vložena karta) pak v něm vytvoří adresáře CF0001, CF0002... a do nich pak nasype obsah karet. Kopírování plné 1GB karty (viz výše) trvá 6 minut 45 vteřin. Asi 40s po ukončení kopírování se databanka vypne.

Na jedno nabití jsem zkopíroval 9 plných 1GB karet. Databanka přitom ležela na stole při pokojové teplotě, po ukončení kopírování jsem ji nechal automaticky vypnout, potom jsem ji znova zapnul a ihned zahájil kopírování další karty. Již v průběhu kopírování deváté karty poblikávalo podsvícení a ukazatel stavu baterie skončil na jedné čárce. Uprostřed kopírování desáté karty došla baterie a databanka se vypnula. Na disku pak byla jen zhruba třetina souborů z poslední karty, všechny byly čitelné.

Po zaplnění prvního oddílu databanka přejde na další. Bohužel se to neděje zcela korektně - alespoň u mne se po zaplnění prvního oddílu - uprostřed kopírování - databanka vypnula, po novém zapnutí a zahájení kopírování chvíli přemýšlela, pak se na displeji pod HDD objevila dvojka a zbývající kapacita druhé partition a zahájilo se kopírování. Displej vypadá, že má čísla do čtyřky, pokud je využité všechno, dá se jít až někam přes 120GB celkové kapacity.

Zcela vybitý akumulátor se z přiloženého zdroje nabíjí asi čtyři hodiny. Ojojoj! Navíc i pro kopírování do počítače musí být baterka nabitá - zdá se, že je tam nějaká chyba a že zdroj pouze pomalu dobíjí při vypnuté databance a nestačí ji zásobovat při provozu, to samé USB. Zdroj jsem měřil pod zátěží, je v pořádku. Tohle zatím považuji za největší problém.

4. Závěr

Co se stane, když se v průběhu kopírování vytáhne karta? Jak bude databanka fungovat za nízké teploty? Jak se překopírují data, když si při kopírování budu s přístrojem pohazovat? Nevím, a leccos z toho nemám chuť testovat, stejně jako bych nikdy nic takového nezkoušel se svým počítačem. Od takhle levného přístroje bych ani žádnou větší odolnost či blbuvzdornost neočekával a při práci s počítači by uživateli neměl chybět alespoň základní zdravý úsudek. Pokud však někdo zkušenost s nestandardním provozem této databanky máte, dejte vědět, rád doplním.

Plus: cena, velikost, rychlost čtečky, přehledný display, příslušenství
Minus: pomalé nabíjení a nutnost mít nabité baterie i při práci s počítačem, chybějící ochrana slotů pro karty před nečistotami, citlivá tlačítka, nedostatečný návod
Funkční omezení snad ani nelze takto jednoduchému přístroji v této cenové kategorii vytýkat.

Mimochodem, tahle databanka je velikostí a rozložením prvků dost podobná databance Jobo Giga One, která se prodává včetně 40GB disku za cca 4000Kč.

5. Poznámky

070120: Na doporučení (děkuji za tip, Štěpáne stp) jsem pro zformátování použil prográmek SwissKnife, který zvládá formátování oddílů větších než 32GB pod FAT32. Databanka takto zformátovaný disk bez problémů rozpoznala. Otázka ještě je, zda ho dokáže celý obsloužit. (Viz níže!)

070128: Velice nepříjemnou skutečností je mizerné řešení napájecích obvodů - i když používáte databanku jako externí disk připojenou k počítači přes USB a navíc napájenou z externího zdroje, databanka je stále závislá na vnitřních bateriích: pracujete, dokud se nevybijí, pak je konec. Externí zdroj ani USB k provozu nestačí! Doba dobíjení 4 hodiny pak znamená, že je nutné databanku dobíjet, kdykoliv k tomu máte příležitost. Pokud chcete hlavně externí disk, pak sáhněte po nějakém jednoduchém osvědčeném (tedy zejména jiném) řešení.

070130: Při zaplňování disku zformátovaného výše uvedeným programem na 38GB (FAT32), databanka od určitého zaplnění udává trvale údaj o volném prostoru 21,7GB - až do úplného zaplnění. Pokud potom zůstává na disku méně místa než je dat na kartě, databanka překopíruje část do úplného zaplnění, pak se objeví údaj o zbývající kapacitě disku 200GB, ikona disku je přeškrtnuta a databanka se vypne. Nedojde však k poškození dat na disku, ta jsou normálně čitelná.
Není tedy účelné vytvářet oddíly větší než 32GB, protože pak nemáte věrohodnou informaci o zbývajícím místu na disku.


HOME   cestopisy
  travels in pictures
fotogalerie
photo gallery
dírková komora
pinhole camera
dokumenty
documents
výlety
short trips
FotoPrůvodce
(photo club)

Kabriolety
(cabrio club)
Kruh

Copyright Zdenek Bakštein 2007
v.7 120917